Globus

Hilmi Balci o dešavanjima u Kairu: Najprije smo odvedeni na nepoznato mjesto

Pozvonili su, zatim pitali ko smo i kojim poslom se bavimo. Nakon što su pregledali po uredu, obavili su telefonski razgovor. Stigla je još jedna grupa, a onda još jedna. Počeli su još detaljnije tražiti. Te noći nas su nas odveli na nama nepoznato mjesto, rekao je Balci, jedan od privedenih u upadu egipatske policije u Ured AA u Kairu

ISTANBUL (AA) – Uposlenik Anadolu Agency (AA) Hilmi Balci, koji je jedan od četvoro privedenih tokom upada kojeg je egipatska policija izvršila u utorak u uredu agencije AA u Kairu, izjavio je kako su međunarodni mediji i institucije izvršile veliki pritisak i to je donijelo rezultat.

Balci koji se vratio u Tursku, ispričao je novinaru AA šta še sve desilo ovih dana u Kairu.

Kazao je kako je tog dana, oko 17 sati, kada je radno vrijeme bilo pri kraju, do ureda stigla tri pripadnika snaga sigurnosti. “Pozvonili su, zatim pitali ko smo i kojim poslom se bavimo. Nakon što su pregledali po uredu, obavili su telefonski razgovor. Stigla je još jedna grupa, a onda još jedna. Počeli su još detaljnije tražiti. Te noći nas su nas odveli na nama nepoznato mjesto”, rekao je Balci.

Prema njegovim riječima, sutradan oko podne izvedeni su pred tužilaštvo. Tamo su, kako je kazao, bili prisutni otpravnik poslova turske ambasade, savjetnik za medije, kao i advokat ambasade. Balci navodi kako je tek kasnije shvatio i saznao koliku podršku su im pružili turski narod, kao i predsjednik zemlje.

Balci dodaje kako mu nije rečeno ništa o tome koji su razlozi pretresa, jedino što mu je rečeno, nakon što su završene sve procedure, jeste da mora napustiti zemlju.

Podsjetio je kako trojica uposlenika AA još uvijek nisu puštena, te dodao: “Odlučeno je da oni budu pušteni na slobodu uz kauciju. Želja nam je da i oni što prije izađu na slobodu”, rekao je Balci.

Smatra kako je učešće međunarodnih medija i institucija u ovom slučaju dovelo do većeg pritiska.

“Procesi su napredovali velikom brzinom. Hvala Bogu sve se dobro zavšilo i vratili smo se u domovinu”, rekao je Balci. Šef Ureda AA u Kairu Aydogan Kalabalik kazao je kako su ga kolege nazvale pola sata nakon što je izašao iz ofisa i obavijestile o svemu što se desilo.

“Zajedno s gospodinom Hilmijem bila je još jedna naša novinarka koju su pustili. Neke informacije saznali smo i od nje. Pretresali su redakciju, blokirali internet, oduzeli telefone našim kolegama, pregledali kompjutere. Uglavnom, u potunosti su prekinuli našu vezu s vanjskim svijetom”, rekao je Kalabalık.

Dodaje kako mu je otpravnik poslova Turske kazao kako bi bilo bolje da ostane u zgradi ambasade.

“U saopštenjima Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta nalazilo i moje ime. Kada je otpravnik poslova otišao do Ministarstva vanjskih poslova, tamo su pitali za mene”, kazao je Kalabalik.

Kalabalik dodaje kako je izveden pred tužilaštvo, da je ranije otpravniku poslova zagarantovano da neće biti određivanja pritvora. Nakon dvosatnog ispitivanja, uputili se direktno na aerodrom.

Kalabalik je od 2012. godine na čelu AA u Egiptu, a istiće kako ova zemlja ima problema kada je u riječ o slobodi medija.

“Poznato je da Egipat ima problema s slobodom medija nakon 2013. godine. Znamo da su pojedini novinari ranije zatvarani. Postoji izjava predsjednika Sisija koji je, nakon slučaja novinara Al Jazeere, kazao kako je za strane novinare najbolja deportacija. Kada mi je otpravnik poslova rekao da postoji mogućnost deportacije, to mi je odmah palo na pamet. Međunarodni mediji i organizcije daju veliku podršku slobodiji medija i u ovom slučaju su dale podršku našoj agenciji”, kazao je Kalabalik.

Egipatska policija je 14. januara izvršila upad u ured AA u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri uposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od uposlenika su zaplijenili pasoše, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda. Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni.

Vlasti Turske su najoštrije osudile taj čin egipatske policije i traže hitno oslobađanje privedenih.

Upad egipatske policije i privođenje uposlenika AA u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki States Department, Ujedinjene nacije, Međunarodnu federaciju novinara, Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

Slični članci

Back to top button