Globus

Johnson za lakši izlazak Velike Birtanije iz EU

BERLIN (AA) – Britanski premijer Boris Johnson pozvao je Europsku uniju da ukloni kontroverzni “backstop” aranžman iz sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Istakao je kako je takav aranžman potpuno neprihvatljiv za jednu demokratsku i suverenu zemlju.

“Mi u Velikoj Britaniji želimo dogovor, tražimo dogovor. I vjerujem da ga možemo postići”, kazao je Johnson na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Merkel je izjavila da je backstop aranžman zamišljen da osigura otvorene granice između članice EU-a, Irske, i Sjeverne Irske tokom tranzicijskog perioda nakon Brexita.

“Ovo je određeni problem koji još nismo riješili. Jednom kada nađemo adekvatno rješenje, taj backstop aranžman, više neće biti potreban“, rekla je Merkel.

Merkel je naglasila da Njemačka više zagovara uredan izlazak Velike Britanije iz EU-a, napominjući da je Berlin također spreman i za Brexit bez dogovora.

Johnson je više puta ukazao na odlučnost da zemlja s dogovorom ili bez njega do 31. oktobra napusti EU. Ipak, pojedine strane rade na različitim scenarijima kako bi se spriječio Brexit bez dogovora.

Na referendumu održanom 2016. u Ujedinjenom Kraljevstvu, 52 posto ljudi glasalo je za izlazak iz EU, odnosno Brexit.

Slični članci

Back to top button