Globus

Zelenski: Najmanje 500 dece ubijeno u invaziji na Ukrajinu; Rogov: Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da probiju zaporoški front

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedelju, 4. juna rekao da je tokom ruske invazije na tu zemlju ubijeno najmanje 500 dece.

Zelenski je objavio tu brojku nekoliko sati nakon što su spasioci pronašli telo dvogodišnje devojčice koja je poginula u jednom od poslednjih ruskih napada.

Predsednik je u saopštenju izjavio da su „ruska oružja i mržnja, koji nastavljaju da uzimaju i uništavaju živote ukrajinske dece svaki dan“, ubilo na stotine koji su nestali nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine.

„Mnogi od njih su mogli postati slavni naučnici, umetnici, sportski prvaci, mogli su da doprinesu istoriji Ukrajine“, dodao je.

Ruska vojska izveštava o nizu napada poslednih nekoliko dana na ukrajinske PVO sisteme, baze vazduhoplovstva i kasarni. Dalekometni napadi pristižu dok se Ukrajina priprema za dugo očekivano kontraofanzivu, u kojoj se nada da će povratiti još teritorije.

Oružane snage Ukrajine, uključujući poljske plaćenike, pokušale su u nedelju da probiju zaporoški front u područku Vremevske izbočine, ali su potisnuti, izgubivši najmanje 10 jedinica oklopne tehnike i oko 50 vojnika, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, sada su u toku intezivne borbe.

Slični članci

Back to top button