Globus

Demokrate uprle prstom u Trumpa zbog masovnih pucnjava u SAD-u

- Najmanje 29 osoba je poginulo, a desetine je povrijeđeno u pucnjavama u Texasu i Ohaju

WASHINGTON (AA) – Kandidati Demokratske partije za predsjedničke izbore 2020. godine uprli su prstom u američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon dvije masovne pucnjave u toj zemlji u manje od 24 sata.

Najmanje 29 osoba je poginulo, a desetine je povrijeđeno u pucnjavama koje su se ovog vikenda dogodile u Texasu i Ohaju.

Demokrate su povodom toga zatražile dodatna ograničenja kod kupovine oružja kao što su univerzalne provjere. Oni su također kao uzrok tome naveli i Trumpovu antiimigrantsku retoriku.

Julian Castro, bivši gradonačelnik San Antonia ukazao je na “toksičnost” bijelog nacionalizma te je izjavio da Trump mora učiniti više kako bi ujedinio Amerikance, umjesto da “raspaljuje plamen drskosti”.

Beto O’Rourke, bivši kongresmen iz Texasa optužio je Trumpa da je “bijeli nacionalista” i izjavio da američki predsjednik ohrabruje “otvoreni racizam”.

Senator New Jerseya Cory Booker tvrdi da Trump snosi odgovornost za napade jer “nije učinio ništa po pitanju rastuće mržnje u SAD-u”.

U pucnjavi u Texasu poginulo je 20 osoba, dok je više od 20 teže povrijeđeno, od čega troje u kritičnom stanju. Teksaška policija je uhapsila 21-godišnjeg bijelca osumnjičenog za ubistvo. Napadač je otvorio vatru u tržnom centru u gradu nedeleko od američko-meksičke granice.

Nekoliko sati kasnije u Daytonu, u Ohiju, napadač je vatrenim oružjem zapucao na ljude u kafiću u četvrti Oregon te usmrtio devet osoba. Policija je ubrzo ispalila hice na napadača i on je preminuo.

Slični članci

Back to top button