Globus

Tramp zabranjuje Huavei u Americi?

Vašington -- Tramp bi ove nedelje trebalo da potpiše nalog kojim se firmama u SAD zabranjuje korišćenje opreme kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Kako javlja Rojters, nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom firmom Huavei razmatra se već duže od godinu dana, ali je u više navrata odgođen, tvrde izvori upoznati sa situacijom koji su zamolili da ostanu anonimni.

Predsednik SAD namerava da se pozove na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlašćenjima (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) koji mu daje pravo da reguliše trgovinu u slučaju pretnje nacionalne krize.

Prema Rojtersovim izvorima, nakon naloga, Ministarstvo trgovine trebalo bi, u saradnji s drugim vladinim agencijama, da izradi plan za sprovođenje odredbe.

Ako predsednik potpiše izvršni nalog, odredba će biti provedena u posebno osetljivom trenutku kada su odnosi Kine i Sjedinjenih Država napeti zbog međusobnih povećanja carina.

Zvanični Vašington veruje da bi Kina mogla da špijunira SAD opremom koju proizvodi Huawei Technologies, treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button