Globus

Preko milion civila moralo napustiti domove u Idlibu

Jedan od civila koji su pobjegli iz svojih domova je i Muhammed Hasan Nejjar koji je ispričao da mnogi civili nisu imali drugog izbora nego da potraže sigurnije utočište negdje drugo

IDLIB (AA) – Na području Idliba i dalje traju žestoki napadi snaga sirijskog režima Bashara al-Assada i njihovih ruskih i iranskih saveznika na naseljena područja zbog čega je preko milion civila moralo napustiti svoje domove, čime su praktično ostali bez krova nad glavom.

Jedan od civila koji su pobjegli iz svojih domova je i Muhammed Hasan Nejjar koji je ispričao da mnogi civili nisu imali drugog izbora nego da potraže sigurnije utočište negdje drugo.

“Naš dom nam je bio sve što smo imali, ali ga više nemamo. Baš smo sada u teškoj smo situaciji. Nismo pobjegli zato što smo željeli nego smo pobjegli od napada i od smrti”, kazao je Nejjar.

Izbjeglički kampovi potpuno popunjeni –

Sirijci koji su pobjegli od napada u Idlibu i dalje pristižu na područje u blizini turske granice gdje se smještaju u izbjegličke kampove i u privremene centre koji su već potpuno popunjeni.

Uslovi u šatorskim naseljima su veoma teško, posebno u hladnim zimskim danima, a mnogobrojne izbjeglice očekuju pomoć sa svih strana.

Nejjar ističe kako su nakon napada snaga sirijskog režima na njihovo selo morali krenuti prema granici s Turskom.

“U jednom momentu vojni avioni i helikopteri su počeli s napadima. Slomljenog srca sam poljubio kuću i krenuo na put”, ispričao je Nejjar, dodajući da su u velikom strahu napustili selo.

“Skrivali smo se pod stabla kad bi avioni počeli s napadima. Nakon što bi prestali napadi i mi bi nastavili put. Dok smo bježali, vidjeli smo kako su pogođena dva vozila i traktor odmah ispred nas. Svi koji su bili u tim vozilima su poginuli. Pravo je čudo da smo i mi preživjeli”, kazao je Nejjar te istakao kako sa sobom nisu ponijeli skoro ništa i da se nalaze u očajnoj situaciji.

“Djeca i unučad su mi se razboljeli i morali su ići ljekaru. Sada smo u nekoj kući bez krova, spavamo u kupatilu. Žene i djeca stalno plaću”, dodao je ovaj Sirijac.

Istakao je kako stalno razmišlja o svojim komšijama, o kući i svome selu.

photo: AA


“Tamo je naša domovina. Domovina je nešto prelijepo. Djeca su tokom napada od straha bježali nama u naručje. Pokušavali smo ih smiriti”, kazao je Nejjar.

Idlib proglašen zonom deeskalacije

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma, u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Slični članci

Back to top button