Globus

Trump: Američka nacija snažnija nego ikada

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da su SAD u proteklom periodu sklopile veoma dobre trgovinske sporazume, dodajući da je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, te da su američke granice konačno postale sigurne

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je američka nacija snažnija nego ikada ranije te je posebno pohvalio ekonomske rezultate postignute tokom protekle tri godine.

“Godine ekonomskog nazadovanja su iza nas. Idemo naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila potpuno nezamisliva i nikad nećemo ići nazad”, kazao je Trump u tradicionalnom govoru o stanju nacije pred oba doma Kongresa.

Naglasio je da je prije tri godine pokrenut, kako je rekao, “veliki američki povratak” nakon čega su Sjedinjene Američke Države poseban fokus stavile na ekonomski progres.

“Jedine pobjede koje su bitne ovdje u Washingtonu su pobjede za sve Amerikance”, rekao je Trump, napominjući kako su napornim radom omogućili da rekordan broj mladih Amerikanaca ima posao kao i da su na nivou cijele zemlje značajno smanjeni nezaposlenost, kriminal i siromaštvo.

Istakao je da su SAD u proteklom periodu sklopile veoma dobre trgovinske sporazume, dodajući da je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, te da su američke granice konačno postale sigurne.

“Zahvaljujući nevjerovatnom napretku kojim smo postigli u ove tri godine, Amerika je sada u potpunosti energetski nezavisna zemlja”, kazao je Trump te podsjetio kako je američkim građanima obećao da će uvesti carine na kinesku robu jer je ta zemlja uzimala poslove Amerikancima.

“Naša strategija je na kraju djelovala, i potpisali smo novi sporazum s Kinom koji će zaštititi naše radnike, naše intelektualno vlasništvo i osigurati milijarde dolara u našem budžetu”, rekao je američki predsjednik.

Istakao je također da je za potrebe jačanja američke vojske potrošeno 2,2 trilijona dolara. 

“Sada imamo najbolje avione, rakete, brodove i svu ostalu vojnu opremu, i sve to iz američke proizvodnje”, kazao je Trump.

Pozvao je na veća finansijska izdvajanja kako bi SAD prvi bio na Marsu, napominjući kako želi da Amerika bude “prva nacija koja će postaviti svoju zastavu na Mars”.

Također je istakao da će i dalje poduzimati ogromne napore da se zaštititi pravo građana na nošenje oružja u SAD-u.

Kao uspjehe je još naveo i nedavno objavljeni bliskoistočni mirovni plan, nestanak halifata ISIS-a i ubistvo njihovog vođe Abu Bakr al-Bagdadija, te izgradnju zida sa Meksikom koji bi trebao spriječiti ulazak ilegalnih migranata.

“Prošle sedmice sam objavio revolucionarni mirovni plan između Izraela i Palestine. S obzirom na to da su svi dosadašnji napori bili uzaludni, moramo biti odlučni i kreativni kako bi se osigurala stabilnost u tom regionu. Moramo milionima mladih pružiti bolje šanse za budućnost”, rekao je Trump.

Još je dodao kako su SAD i dalje odlučne da izađu iz beskonačnih ratova na Bliskom Istoku: 

“Pokušavamo okončati američke ratove na Bliskom Istoku, istovremeno braneći živote Amerikanaca.”

Napomenuo je također kako bi iranski režim trebao prestati s naporima da razvije nuklearno oružje, širi terorizam te da konačno počne raditi u korist svog naroda.

“Zahvaljujući našim snažnim sankcijama, iranska ekonomija se nastavlja pogoršavati. Možemo im u kratkom periodu pomoći, ali oni su ili jako ponosni ili previše glupi da bi zatražili pomoć. Mi smo i dalje ovdje. Da vidimo, koji put će izabrati. To u potpunosti zavisi od njih”, rekao je Trump.

Ovo je također bio prvi put da se Trump našao licem u lice s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova Demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. Trump joj je predao kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku.

Kasnije se dogodio još veći skandal kada je Pelosi, nakon što je odslušala Trumpov govor, naočigled svih prisutnih poderala papir s njegovim govorom.

Neki od demokratskih zastupnika odbili su prisustvovati godišnjem obraćanju predsjednika Trumpa, među njima i Alexandria Ocasio-Cortes.

Trump je ovim na neki način govorio o svojim postignućima kako bi uvjerio Amerikance da mu daju povjerenje za još jedan mandat na izborima 3. novembra.

Slični članci

Back to top button