Globus

Dogovor za ignorisanje američkog dolara

Putin je u Moskvi dočekao predsjednika Kine Xia Jinpinga, a nakon sastanka je novinarima kazao da su razgovarali o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima

MOSKVA (AA) – Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija i Kina planiraju koristiti nacionalne valute prilikom međusobne trgovinske razmjene.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije, podsjetivši da su prošle godine imali rekordnu trgovinsku razmjenu od 108 milijardi dolara.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti primjenu plaćanja u nacionalnim valutama. Potpisali smo sporazum kako bi dodatno proširili upotrebu rublje i juana u bilateralnoj trgovini i osigurali kontinuitet u oblasti bankarskih usluga u kontekstu nestabilnosti na globalnim tržištima”, kazao je Putin.

Putin je izjavio da Rusija i Kina također poduzimaju napore kako bi se mirnim putem riješila kriza u Siriji i stabilizovala aktuelna situacija u Venecueli.

Predsjednik Kine je sa svoje strane izrazio zadovoljstvo zbog produbljivanja saradnje dviju zemalja na svim poljima.

“Uspješno se implementiraju veliki strateški projekti u oblastima kao što su energetika, investicije, svemirska industrija i avijacija”, kazao je Xi.

Slični članci

Back to top button