Globus

Rusija izbačena iz Saveta za ljudska prava UN-a

Rezoluciju su predložile Velika Britanija i Sjedinjene Države, nakon što je Ukrajina 3. aprila objavila dokaze o zločinima nad civilima u Buči kod Kijeva.

NJUJORK, 07. april 2022.(FoNet) – Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas je, velikom većinom glasova, isključila Rusiju iz svog Saveta za ljudska prava (UNHRC), zbog izveštaja o zločinima koje je počinila njena vojska u Ukrajini, a tu odluku je podržala i Srbija.

Za isključenje Rusije glasale su 93 države, protiv 24, a 58 članica bilo je uzdržano.
Pored Srbije, za isključenje Rusije glasale su sve države iz našeg regiona – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Protiv su bili Alžir, Belorusija, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička republika, Kina, Kongo, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Rezoluciju su predložile Velika Britanija i Sjedinjene Države, nakon što je Ukrajina 3. aprila objavila dokaze o zločinima nad civilima u Buči kod Kijeva.

Za suspenziju bilo koje zemlje potrebna je dvotrećinska većina od 47 članica Saveta UN za ljudska prava, s tim što se uzdržani glasovi ne računaju.

Ranije, TASS je preneo izjavu šefa ruske misije u UN Vasilija Nebenzja da će, ukoliko rezolucija bude usvojena, “Zapad moći slobodno da nameće ostalim zemljama koncepte i svoju viziju ljudskih prava, koji odgovaraju njima i njihovim zapadnim saučesnicima”.

Rusija je juče upozorila da će kao neprijateljski gest tretirati ne samo glasanje za ovu rezoluciju, već i i uzdržanost prilikom glasanja ili odsustvo sa sednice tokom glasanja.

Poslednji put, iz Saveta je bila suspendovana Libija 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima koje su počinile snage lojalne tadašnjem vođi Moameru Gadafiju. 

Slični članci

Back to top button