Globus

Iran najavio snažniji korak u smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je da će treći korak biti poduzet ukoliko iranski interesi iz sporazuma ne budu zaštićeni

TEHERAN (AA) – Treći korak Irana u smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine će biti snažniji nego prethodna dva, izjavio je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif. 

“Treći korak će definitivno biti snažniji nego prethodna dva. Prenijeli smo naše mogućnosti Evropi”, izjavio je Zarif, obraćajući se Međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI) u Stockholmu.

Istakao je da će treći korak biti poduzet ukoliko iranski interesi iz sporazuma ne budu zaštićeni. Dodao je i da će ukidanje nuklearnog sporazuma otvoriti Pandorinu kutiju. 

“Dok je američki predsjednik Donald Trump i sam nepredvidiv, ne može očekivati da će drugi slijediti predvidljive politike”, dodao je.

Američka administracija u maju 2018. jednostrano se povukla iz sporazuma potpisanog 2015, a nakon toga je počela uvoditi sankcije Teheranu.

Iran je nakon toga od članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke tražio da zaštite sporazum, ali nisu ispunjena očekivanja Teherana. Nakon toga je Iran saopštio da je prešao granicu dozvoljene količine obogaćenog uranija.

Slični članci

Back to top button