Globus

U Štokholmu počeli nuklearni pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje

Proces denuklearizacije Korejskog poluotoka zaustavljen je nakon neuspjelih pregovora Washingtona i Pyongyanga prošlog februara

ŠTOKHOLM (AA) – U glavnom gradu Švedske Štokholmu danas su počeli nuklearni pregovori između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sjeverne Koreje.

“Zadovoljstvo mi je što su službene delegacije Sjedinjenih Država i Narodne demokratske Republike Sjeverne Koreje u Švedskoj na pregovorima. Nuklearnom razoružanju potreban je dijalog da bi se pronašlo mirno rješenje”, napisala je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde.


Kako navode švedski mediji, sastanku u ime Sjeverne Koreje prisustvuje diplomata Kim Myon Gil, a u ime SAD-a specijalni izaslanik te zemlje za Sjevernu Koreju Stephen Biegun. Sastanak je počeo u vili Elfvik Strand u Štokholmu uz visoke mjere sigurnosti.

Proces denuklearizacije Korejskog poluotoka zaustavljen je nakon neuspjelih pregovora Washingtona i Pyongyanga prošlog februara kada su američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un napustili njihov drugi samit bez postizanja bilo kakvog konkretnog dogovora.


Hvaleći odnose između Kima i Trumpa, Pyongyang je tražio da američki državni sekretar Mike Pompeo više ne učestvuje u nuklearnim pregovorima između dviju strana.

Slični članci

Back to top button