Globus

Još jedan civil podlegao povredama

Mnoge svjetske sile, uključujući Rusiju, Francusku i Sjedinjene Američke Države, pozvale su na novi prekid vatre.

Broj poginulih u armenskom raketnom napadu na drugi po veličini azerbejdžanski grad Ganja porastao je na deset, objavile su u ponedjeljak lokalne vlasti, javlja sajt AA.

Glavno javno tužilaštvo Azerbejdžana saopštilo je da je još jedan civil podlegao ranama nakon napada u nedjelju oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu, kojim je prekršen privremeni prekid vatre dogovoren između dvije strane.

“S dubokim žaljenjem obavještavamo da je 12. oktobra jedna od ranjenih, Aliyeva Gunay Zahid, rođena 1992. godine, preminula u bolnici u kojoj se nalazila na liječenju. Trenutno se ostali ranjeni civili nalaze na stacionarnom liječenju”, navodi su u saopštenju.

Ranije u nedjelju, tužioci su objavili da je kao rezultat napada armenske vojske na Ganju, koja se nalazi izvan linije fronta, u roku od 24 sata od postizanja primirja, najmanje devet ljudi, među kojima četiri žene, ubijeno, a 35 povrijeđeno.

Od raketa ispaljenih na stambeno naselje u centralnom dijelu grada, više od deset stambenih zgrada i više od 100 objekata teško je oštećeno.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obećao je “prikladnu odmazdu” zbog napada Armenije, napominjući da je nedavni napad bio “ratni zločin” i “grubo kršenje” Ženevskih konvencija.

“To je nepoštovanje pregovora uz rusko posredovanje i još jedno oličenje armenskog fašizma. Ove gnusne akcije nikada ne mogu slomiti volju azerbejdžanskog naroda”, poručio je Aliyev.

U subotu je proglašeno humanitarno primirje zbog razmjene zarobljenika i izvlačenja tijela u Nagorno-Karabahu, međunarodno priznatoj teritoriji Azerbejdžana. Primirje je uslijedilo nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije u petak u Moskvi.

Novi sukobi započeli su 27. septembra kada su armenske snage gađale civilna azerbejdžanska naselja i vojne položaje u regiji, što je dovelo do žrtava.

Mnoge svjetske sile, uključujući Rusiju, Francusku i Sjedinjene Američke Države, pozvale su na novi prekid vatre. Turska je u međuvremenu podržala pravo Azerbejdžana na samoodbranu i zahtijevala povlačenje okupatorskih snaga Armenije.

Slični članci

Back to top button