Globus

Lideri EU na Brdu kod Kranja

Kako je najavljeno iz Evropske komisije, sastanak na vrhu sastojaće se od plenarne sednice, posle koje će uslediti sednica lidera EU i zemalja regiona.

BRDO KOD KRANJA, 05. oktobar 2021.(FoNet) – Lideri država članica Evropske unije (EU) okupiće se večeras na Brdu kod Kranja na neformalnoj večeri, uoči samita EU – Zapadni Balkan, ali glavne teme kojima će se baviti tokom radne večere biće na dnevnom redu sastanka Evropskog saveta 21. i 22. oktobra.

Predsednici i premijeri država članica EU razgovaraće o situaciji u Avganistanu, odnosima sa Kinom, ali i tenzijima između Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Kako prenose mediji, na samitu EU – Zapadni Balkan učestvuje premijer Španije Pedro Sančez, ali pošto zvanični Madrid ne priznaje nezavisnost Kosova, tamo neće biti simbola Kosova.

Samit EU – Zapadni Balkan je prošle godine održan putem videokonferencije zbog pandemije, a 2018. godine, tadašnji premijer Španije Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu zbog učešća Kosova.

Zbog toga neće biti zastava ili simbola bilo koje zemlje, a uobičajeni znakovi postavljeni na sto koji zauzima svaki od učesnika sadržaće njihova imena, ali bez navođenja bilo kakvog položaja, poput predsednika ili premijera.

Zajedno sa Španijom, četiri druge zemlje EU koje ne priznaju Kosovo su Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka.

Kako prenose mediji, Španija podržava proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ali španska vlada pojašnjava da ovonedeljni samit se ne održava da se govori o mogućnosti članstva, već o odnosima Evropske unije sa ovim zemljama.

Sastanku EU – Zapadni Balkan predsedavaće predsednik Saveta EU Šarl Mišel koji će zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon de Lajen zastupati EU.

Kako je najavljeno iz Evropske komisije, sastanak na vrhu sastojaće se od plenarne sednice, posle koje će uslediti sednica lidera EU i zemalja regiona.

Na sednici će preovladavati teme poput ponovnog potvrđivanja evropske perspektive Zapadnog Balkana koja je, kako se navodi, u zajedničkom strateškom interesu i zajednički je strateški izbor.

Lideri će razgovarati o razvoju saradnje i društveno-ekonomskom oporavku regiona u kontekstu aktuelne pandemije korona virusa.

Tema sastanka će biti i sprovođenje Ekonomskog investicionog plana, u kojem se utvrđuje opsežan paket ulaganja i kojim će se ostvariti takozvana zelena agenda, kao i mogućnost saradnje u političkim i bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako je najavljeno, tokom plenarne sednice čelnicima će se pridružiti predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Očekuje se da će na kraju sastanka lideri EU usvojiti izjavu, a šestorka iz regiona biće pozvana da je podrži. 

Slični članci

Back to top button