Globus

Erdogan poručio SAD-u: Koliko je vama bitan Baghdadi, toliko je i nama terorista Gulen

Nije on (Gulen, op.a.) rijetka vrsta indijske tkanine. Znači da ovdje imamo jedan drugi projekat. Vođa terorista FETO-a je jedan projekat. I kao projekat boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD, rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog neizručivanja lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena njegovoj zemlji, poručivši kako je lider terorista FETO-a jedan projekat, koji boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD-u. Prema riječima Erdogana, Gulen je Turskoj bitan isto onoliko koliko je i SAD-u bitan Abu Bakr al-Baghdadi.

Erdogan je danas govorio na redovnom sedmičnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari. Na početku obraćanja dotakao se ekonomije Republike Turske u posljednjih 17 godina, odnosno od 2002. godine kada je AK Partija preuzela vlast u ovoj zemlji.

“Ako pogledamo u period posljednjih 17 godina, do koje tačke smo doveli Tursku, to je zaista vrijedno divljenja. Osim toga, to je period u kojem je Turska bila suočena s napadima raznih terorističkih organizacija i ekonomskih sabotiranja”, rekao je Erdogan.

Govoreći o lideru terorističke organizacije FETO Fetullahu Gulenu, Erdogan je ovom prilikom upitao Sjedinjene Američke Države (SAD) zašto čuvaju vođu terorista, odnosno zašto skrivanju Gulena i pored činjenice da su im turski sudovi proslijedili više od 90 dokumenata o njemu.

“Nije on rijetka vrsta indijske tkanine. Znači da ovdje imamo jedan drugi projekat. Vođa terorista FETO-a je jedan projekat. I kao projekat boravi na 400 dunuma zemljišta u SAD. Kada treba nekoga izručiti SAD-u, kažete ‘njega nam pošaljite’. Oprostite, ali tako više neće moći”, kazao je Erdogan.

Slični članci

Back to top button