Globus

Arapska liga upozorila na rizik kojem su Palestinci u izraelskim zatvorima izloženi u jeku pandemije COVID-19

Generalni sekretar te organizacije Ahmed Aboul Gheit poslao je pismo generalnom direktoru Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Robertu Mardiniju

RAMALLAH (AA) – Arapska liga upozorila je na visoki rizik širenja koronavirusa među blizu 5.000 palestinskih pritvorenika u izraelskim zatvorima.

Generalni sekretar te organizacije Ahmed Aboul Gheit poslao je pismo generalnom direktoru Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Robertu Mardiniju u kojem je ukazao na rizik kojem su palestinski zatvorenici izloženi u izraelskim zatvorima.

Egipatska novinska agencija MENA javlja da se u pismu navodi kako među palestinskim pritvorenicima ima znatan broj starih i bolesnih osoba sa izuzetno narušenim imunološkim sistemom koji je ključan za odbranu ljudskog organizma u jeku pandemije koronavorusa.

Gheit je također naveo da je Izrael prekršio postulate međunarodnog prava tako što je u bojazni od širenja koronavirusa iz zatvora pustio određeni broj izraelskih zatvorenika, a to nije učinio i za palestinske zatvorenike.

Isti izvor javlja da je Gheit u ime Arapske lige pozvao Crveni križ da zatraži od izraelskih vlasti da revidiraju svoju politiku i oslobode najugroženije palestinske pritvorenike.

Unija palestinskih zatvorenika je prvog aprila objavila da je na testu na koronavirus Palestinac koji je dan prije testiranja izašao iz izraelskog zatvora u kojem je u pritvoru proveo godinu dana.

Dan ranije je Unija objavila da su tri čuvara izraelskih zatvora u kojima su palestinski zatvorenici.

I palestinske vlasti su uputile apel na više adresa, tražeći od međunarodne zajednice da se pobrine za Palestince u izraelskim zatvorima.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 1,286.409 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 70.482 oboljelih, a izliječeno je 270.249 osoba.

Slični članci

Back to top button