Globus

The Telegraph: Ili će Putin da uradi isto što i Hitler ili će to biti njegov kraj?

Da li je ubistvo ruskog ratnog blogera Vladlena Tatarskog početak Noći dugih noževa u Rusiji, pitanje je koje "The Telegraph" postavlja u analizi dešavanja.

Kako podseća “The Telegraph” u svom tekstu, u leto 1934. Hitler je naredio ubistvo vođa SA, nacističke privatne milicije koja je izmakla kontroli i pretila njegovoj moći.

Očigledno ubistvo Maksima Fomina, zvanog Vladlen Tartarski – glasnog proratnog kritičara invazije Kremlja na Ukrajinu i navijača Vagnerove grupe plaćenika – neki su protumačili kao “pucanj” u Vagnerovog vođu Jevgenija Prigožina.

O Prigožinu se ponekad govori kao o potencijalnom Putinovom nasledniku i poslednjih meseci je često ukrštao koplja sa Putinovim užim krugom, javno navodeći nesposobnost, pa čak i optužujući ministra odbrane Sergeja Šojgua za izdaju.

Čini se da je ovo uznemirilo Putina kao i vojni vrh do te mere da je vojska optužena da namerno i bespotrebno troši živote Vagnerovih plaćenika i lišava ih municije kako bi im podrezala krila, pa čak i da ih se otarasila, navodi “The Telegraph”.

Šojgu ima privatnu vojsku

Putin će nastojati da kombinuje ove prednosti sa sastojkom koji je možda od najvećeg značaja u ratu: lojalnošću. Ovde bi mogao da uskoči ministar odbrane Sergej Šojgu, meta Prigožinovog gneva.

Zapadnim ušima zvuči bizarno, ali se veruje da čak i Šojgu ima svoju privatnu vojsku u Ukrajini – “Patriot”, ilegalnu organizaciju koja se bori za profit zajedno sa državom kojom on zakonski rukovodi.

Možda će “Patriot” postati naslednik Vagnera, piše “The Telegraph” i dodaje da je Šojgu dugogodišnji Putinov prijatelj čija je lojalnost neupitna, njegovo bogatstvo vezano za Putinovo, a budućnost obojice zavisi od ishoda u Ukrajini.

Brza transformacija ruske PMC scene, a posebno uklanjanje Vagnera sa bojnog polja, mogao bi Putinu da bude adut kao što je eliminacija SA bila Hitleru. Neuspeh u tome mogao bi da znači njegov kraj…

izvor: B92

Slični članci

Back to top button