Globus

Čuvajte zlato! Euri i dolari se nagomilavaju. Sve teže je kupiti zlato.

Zlato svakog dana bilježi novu rekordnu vrijednost, ali i nezapamćenu potražnju! To samo ukazuje na to da se svijet nalazi pred teškim trenucima. Ljudi strahuju da bi vodeće valute, dolar i evro mogle da devalviraju pa užurbano kupuju plemeniti metal. Jagma za zlatom je tolika da mnogi strahuju da li će ga uopšte biti na slobodnom tržištu.

Dok se traži globalno rješenje kako da se zaustavi Covid 19, informacija da je Rusija pronašla vakcinu za zaštitu od Covida na trenutak je smirila svijet. Ta smirenost odrazila se na cijenu zlata, koja je u jednom danu doživela blagu negativnu korekciju. Međutim, ulagači koji su zbog te fluktuacije odustali od kupovine zlata zauvjek su se oprostili sa najvrijednijim plemenitim metalom.

Vlade svih zemalja bore se na sve moguće načine da sačuvaju svoje ekonomije. Najčešći način pomoći prezentuje se kroz finansijsku pomoć privredi.

Pandemija utiče negativno na sve privredne tokove. Na neizvesnost i strah zlato reaguje na svoj način – reaguje uvećanjem svoje vrijednosti. Ipak, rast vrijednosti zlata ne treba da raduje ni jednog čoveka. To je jak signal da u svijetu nešto nije u redu. Od pojave pandemije vrijednost zlata uvećala se neverovatnih 35%, a svi vodeći svjetski eksperti prijedviđaju dalji eksponencijalni skok cijene.

Posmatrajući vrijednost ovog plemenitog metala na otvorenom tržištu sve smo bliži zaključku da se scenario iz vremenskog okvira 2008-2011 godina ponavlja. U tom periodu vrijednost zlata uvećala se nevjerovatnih 280%!

Nedavno smo mogli pročitati vijest da Sjedinjene Države ubacuju neograničene količine dolara u finansijske tokove kako bi pružile pomoć privredi da preživi recesiju u koju svijet ulazi. Sve veći broj građana Amerike sigurno utočište traži u kupovini zlata.

Međutim, zbog ogromne potražnje, mnogi strahuju da li će zlata uopšte biti u ponudi na tržištu. Nedavno su kineske banke obustavile prodaju fizičkog zlata fizičkim licima. U Evropi sve češće u visokim krugovima može se čuti informacija da će proizvodnja fizičkog zlata brzo biti suspendovana.

Fizičko zlato jeste čisto zlato koje se isporučuje kupcima prilikom kupovine.

Razlog je jasan – stručnjaci Goldman Saksa predviđaju rast vrijednosti zlata u naredne dvije godine od nevjerovatnih 200%.

Projekciju temelje na sljedećim činjenicama: Usporenje privrednih procesa, devalvacija vodećih svjetskih valuta, štampanju i ubacivanju nevjerovatnih količina novca u finansijske sisteme, kao i na usporenom protoku roba i kapitala u cijelom svijetu.

Zlato postaje sve teže kupiti. Kovnice ga usporeno i u smanjenom obimu isporučuju. Jedini način da obavite kupovinu zlata jeste terminska realizacija.

Slični članci

Back to top button