Globus

Primirje u Gazi

Palestinske grupe otpora i Izrael postigli su dogovor o primirju u blokiranom Pojasu Gaze, javlja AA. Televizijska kuća poznata po bliskošću s Hamasom “Al-Aksa“ objavila je da su palestinska i izraelska strana dogovorile prekid vatre u Gazi.

Pozivajući se na neimenovani izvor, ta medijska kuća iz Gaze javila je da primirje stupa na snagu u 4.30 sati po lokalnom vremenu.

Uporedo s tim, zvaničnik Komiteta narodnog otpora iz Gaze Abu Mujahid al-Brim je kazao kako je inicijativa Ujedinjenih nacija i Egipta urodila plodom i kako je od jutros na snazi prekid vatre.

Izraelska strana do sada nije potvrdila vijest o dogovorenom primirju.

Tenzije u regiji Gaze eskalirale su u petak kada su tokom protesta ranjena dva izraelska vojnika, a izraelske snage izvele žestoke napade na koje su palestinske grupe odgovorile raketama iz Gaze.

Izraelske snage su u subotu i nedjelju izvele žestoke zračne i artiljerijske napade na Gazu, a iz resornog ministarstva iz Gaze saopćeno je da su u tim napadima ubijena najmanje 24, a ranjena 154 Palestinca.

S druge strane, najmanje tri osobe poginule su i na području Izraela na koje su palestinske grupe iz Gaze ispaljivale rakete. Među poginulim je i jedan Palestinac.

Izraelska vojska je u subotu izvela napad i srušila i zgradu u kojoj se nalazio ured Anadolu Agency (AA) u Gazi.

Slični članci

Back to top button