Globus

Nastavljeni napadi Assadovih snaga: Od sinoć u Idlibu poginulo 19 civila

Snage Assadovog režima i ruski avioni izveli su napade na regije Kefrenbil, Khan Shaikhun, Bidama, Mihambil, Has, Bsida, Rekaya, Marrithirme, Sihyan, Msibin, Keferin, Kefersecne, Termela, Bsankol, Ureynibe, Ermenaya, Sermin, Hish, Abiein i Amriyye

IDLIB (AA) – Najmanje 19 civila poginulo je, a više od 20 povrijeđeno u zračnim i kopnenim napadima koje pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvode od sinoć na zonu deeskalacije sukoba Idlib. 

Snage Assadovog režima i ruski avioni izveli su napade na regije Kefrenbil, Khan Shaikhun, Bidama, Mihambil, Has, Bsida, Rekaya, Marrithirme, Sihyan, Msibin, Keferin, Kefersecne, Termela, Bsankol, Ureynibe, Ermenaya, Sermin, Hish, Abiein i Amriyye.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) navode kako su u toku akcije traženja i spašavanja civila, pogođenih napadima. Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su kako je u napadima režimskih snaga, terorističkih grupa koje podržava Iran i ruskih snaga izvedenih na Idlib, u maju ove godine ubijen 231 civil, među kojima je 59 maloljetnika, a ranjeno je 659 civila.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Slični članci

Back to top button