Globus

Španija: islamofobija u porastu

MADRID – U Španiji je došlo do porasta religijske diskriminacije i zločina uzrokovanih netrpeljivošću, uglavnom protiv muslimana, prema izvještaju španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Uočili smo porast, iako ne na alarmantnom nivou, u islamofobiji i napadima na muslimane, i u religioznoj mržnji u razgovorima na društvenim medijima,” rekao je Miguel Angel Aguilar, koordinator za službe koje se bave zločinima iz mržnje i diskriminacije u Barseloni, pozivajući se na izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova.

U izvještaju se navodi da je u 2017. godini zločin iz mržnje povećan za 120 posto, sa ukupno 103 incidenta u odnosu na prethodnu godinu u Španiji. Aguilar je također rekao da je 39 od 41 slučajeva vezanih za vjerske zločine u 2017. godini povezano sa islamofobijom.

Prema izvještaju, većina vjerskih zločina iz netrpeljivosti, koji su uglavnom slučajevi islamofobije, počinjeni su u Kataloniji, koja je domaćin većini od ukupno 2 miliona muslimana u zemlji. U Kataloniji ima ukupno 317 džamija.

U saopštenju se navodi da je samo stopa islamofobnih zločina i napada u Kataloniji povećana za 307% u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu. U izvještaju se također naglašava da se većina poruka mržnje dijeli na internetu.

Drugi izveštaj o islamofobiji u medijima, koji je pripremljen inicijativama nekih fondacija i univerziteta u Španiji i objavljen prošle nedelje, kaže da je islamofobija u medijima “neupitna stvarnost”.

Navodeći da su počeli radove na islamofobnim komentarima u španskim medijima 2017, Pedro Rojo, predsjednik Fanar fondacije, izjavio je: “Oko 65 posto svih članaka u novinama u 2017. su islamofobični”. Rojo je takođe rekao da bi mogli prvi put reći da je većina španskih medija islamofobna.

Eksperti su upozorili na daljnje povećanje vjerskih zločina iz mržnje sa usponom krajnje desnih političkih grupa u zemlji.

Slični članci

Back to top button