Globus

Direktor CIA u Moskvi

Nijedna strana nije iznela detalje razgovora, javljaju agencije. Ne očekujete valjda da će to saopštavati?

MOSKVA (FoNet) – Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u poseti Moskvi, gde sa zvaničnicima razgovara o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, što je najnoviji u nizu kontakata dve zemlje na visokom nivou, prenosi Rojters.

Portparol američke ambasade u Rusiji saopštio je da Berns predvodi delegaciju visokih američkih zvaničnika u dvodnevnoj poseti Moskvi, na zahtev predsednika Džoa Bajdena.

“Sastaju se sa članovima ruske vlade da bi razgovarali o nizu pitanja u bilateralnim odnosima”, naveo je neimenovani portparol. Ruski Savet bezbednosti saopštio je da se Berns, bivši američki ambasador u Moskvi, sastao sa sekretarom Saveta i bivšim šefom ruske obaveštajne službe Nikolajem Petruševim, prenosi Glas Amerike, ali nijedna strana nije iznela detalje razgovora.

Odnosi dve zemlje su znatno pogoršani zbog niza pitanja, među kojima su ruski sajber napadi na američke mete, podrška koju Kremlj pruža sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navalnog i ruski potezi prema Ukrajini i aneksija Krima 2014. godine.

Bajden je prošlog meseca u Moskvu poslao državnu podsekretarku Viktoriju Nuland, ali nije bilo pomaka u rešenju spora dve zemlje u pogledu broja zaposlenih u ambasadama dve zemlje. Bajden se u junu u Ženevi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da će biti potrebno šest meseci do godinu da se utvrdi da li dve zemlje mogu da pokrenu sadržajan strateški dijalog.

Putin često kritikuje SAD, ali je prošlog meseca rekao da ima konstruktivne odnose sa Bajdenom, a Kremlj je saopštio da je novi sastanak dvojice lidera ove godine realna mogućnost.

Slični članci

Back to top button