Globus

Cavusoglu: Azija postaje centar moći

Vidimo da se ekonomska moć premješta sa zapada na istok i Azija se počela pretvarati u centar moći, izjavio je šef turske diplomatije

ANKARA (AA) – Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu naglasio je u utorak značaj Azije, kao novog centra moći.

Obraćajući se turskim ambasadorima na večeri koju su u Ankari organizovali Odbor za ekonomske odnose s inostranstvom Turske (DEIK) i Skupština izvoznika iz Turske, Cavusoglu je poručio da se ekonomska moć premješta sa zapada na istok. 

“Vidimo da se ekonomska moć premješta sa zapada na istok i Azija se počela pretvarati u centar moći”, izjavio je šef turske diplomatije. 

Dodao je da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske započelo novu inicijativu “Asia Anew” čiji je cilj poboljšati veze s azijskim zemljama u različitim regijama. 

Inicijativa bi uključivala saradnju u obrazovanju, odbrambenoj industriji, investiranju, trgovini, tehnologiji, kulturi i političkom dijalogu.

“Svijet prolazi kroz proces promjene”, rekao je Cavusoglu, dodavši kako su najizazovniji aspekti procesa “nepredvidiv prelazni period i dominacija neizvjesnosti”. 

Istakavši da je nepredvidivost otežala postavljanje cilja, izrazio je uvjerenje da će Turska prevazići te probleme.

Opisavši trgovinske sukobe kao nove “tehnološke ratove”, Cavusoglu je kazao da će oni koji investiraju u inovacije i tehnologiju biti pobjednici.

“Ove godine poseban značaj dajemo digitalnoj diplomatiji. Znamo da jaka ekonomija ujedno znači i jaka vanjska politika”, kazao je turski ministar. 

Cavusoglu je napomenuo da je postalo važno pratiti i analizirati smjer kojim se kreće snaga ekonomije i proizvoditi politike u skladu s tim.

Naglasio je da jučerašnjom konferencijom ambasadora Turska namjerava poslati poruku da će biti jaka na terenu, ali i za stolom. 

“Moramo biti jaki na polju i moramo biti jaki za stolom. Ako smo jaki na terenu, možemo ostvariti zacrtane ciljeve u oblasti trgovine, investicija i naših unutrašnjih pitanja. Ali moramo sačuvati dobitke ostvarene na terenu i za stolom”, poručio je Cavusoglu. 

Slični članci

Back to top button