Globus

Obavezna vakcina za sve zaposlene u Njujorku

Nova odluka se odnosi na oko 3,7 miliona zaposlenih u privatnom sektoru

NJUJORK (FoNet) – Svi zaposleni u privatnim firmama u gradu Njujorku moraće do 27. decembra da se vakcinišu protiv kovida ukoliko žele da zadrže svoja radna mesta, izjavio je danas gradonačelnik Bil de Blazio.

Vakcinacija u Njujorku do sada je bila obavezna samo za zaposlene u javnom sektoru, a zbog povećanja broja zaraženih i pojave još neispitanog novog omikron soja koronavirusa biće obavezna za sve koji rade.

“Odlučili smo da preventivno delujemo kako bismo zaustavili dalje povećanje broja obolelih i umanjili opasnost koja preti svim stanovnicima Njujorka”, rekao je De Blazio, kome krajem decembra ističe mandat, prenosi AP.

On je pojasnio da će svi zaposleni u privatnom sektoru do 27. decembra morati da prime bar jednu dozu vakcine, a ako to ne urade neće im biti omogućeno da dolaze na posao sa negativnim testovima na kovid.

Nova odluka se odnosi na oko 3,7 miliona zaposlenih u privatnom sektoru, a za sada nije poznato koliko njih se već vakcinisalo.

De Blazio je rekao da se nada da će naredba koju je doneo “preživeti” sve pravne izazove i da će ostati na snazi, a naveo je i da nije ukinuta mogućnost pozivanja na medicinske ili religiozne razloge za neprimanje vakcine, o čemu će se odlučivati pojedinačno.

Istakao je da je posle odluke o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u javnim službama u Njujorku povećan broj imunizovanih, a nada se da će se to i sada desiti.

Slični članci

Back to top button