Globus

Čavušoglu u pregovaračkoj misiji u Bagdadu

Cavusoglu je u posjetu Iraku doputovao u jeku visokih iransko-američkih tenzija u toj regiji

BAGDAD (AA) – Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu u Bagdadu se sastao s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom.

Salih je šefa turske diplomacije Cavusoglua primio u predsjedničkoj palati As-Salam.

Cavusoglu se ranije danas sastao i s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem, a tokom dana bi se trebao sastati i sa šefom iračke diplomacije Mohamedom Alijem Alhakimom i šefom iračkog parlamenta Mohammedom al-Halbuusijem.

Cavusoglu je u posjetu Iraku doputovao dan nakon što su iranske snage izvele raketne napade na dvije američke vojne baze u Iraku, a što je bio odgovor na prošlosedmični američki napad u kojem je u Bagdadu ubijen istaknuti iranski general Qassem Soleimani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio da su tenzije između Irana i SAD-a dosegle neželjeni nivo i najavio da će Turska nastaviti ulagati maksimalne diplomatske napore kako bi se spriječila nova krvoprolića i ratovi na Bliskom istoku.

Naglasivši da je situacija posebno teška u Iraku koji se odveć suočava s opasnošću destabilizacije, Erdogan je kazao da je sigurnost iračkih Turkmena za Tursku važna koliko i sigurnost njenih državljana.

“Arapi, Kurdi, Turkmeni, šiiti, suniti i cijeli irački narod su naša braća. Ulažemo velike napore da zaštitimo cjelovitost i suverenitet Iraka”, kazao je Erdogan.

Slični članci

Back to top button