Globus

Anđelina Džoli i Jasmila Žbanić smatraju da “Majke Srebernice” zaslužuju Nobelovu nagradu

NJUJORK – Glumica i aktivistkinja Anđelina Džoli posvetila je tekst u magazinu “Tajm” ženama žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, a o tome je razgovarala i s rediteljkom Jasmilom Žbanić, s kojom se saglasila da su žene iz Udruženja “Majke Srebrenice” zaslužile Nobelovu nagradu za mir.

“Jasmila mi je rekla kako su je ‘Majke Srebrenice’ inspirisale da snimi film ‘Kvo vadis, Aida. Više od dve decenije ova grupa preživelih žena održava mirne proteste i koristi moć majčinske ljubavi da održi sećanje na muške članove porodica živim, traže njihova tela i zahtevaju pravdu i istinu”, napisala je Džoli u uvodu teksta za magazin “Tajm”.

Na pitanje Džoli zašto je odlučila da ispriča priču o Srebrenici, Žbanić je rekla da je to univerzalna tragedija civilizacije.

“Znam da nijedan film ne može da prenese toliku količinu boli, ali pokušala sam da prikažem mali deo te tragedije”, rekla je Žbanić o filmu, prenosi FoNet.

Na pitanje da li smatra da su “Majke Srebrenice” dobile priznanje koje zaslužuju, Žbanić odgovara da se nada da će jednom biti nominovane za Nobelovu nagradu za mir.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button