Globus

Lavrov: Razgovori o Libiji će biti teški

U obraćanju u Moskvi na godišnjoj konferenciji za medije, Lavrov je istakao da će održati sastanak sa svojim italijanskim kolegom Luigijem Di Maioom prije glavnog događaja u Berlinu

MOSKVA (AA) – Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov učestvovat će na Berlinskoj konferenciji o Libiji 19. januara.

U obraćanju u Moskvi na godišnjoj konferenciji za medije, Lavrov je istakao da će održati sastanak sa svojim italijanskim kolegom Luigijem Di Maioom prije glavnog događaja u Berlinu.

Naglasio je da očekuje da će razgovori biti dosta teški, a odnose između zaraćenih strana je okarakterisao kao “vrlo napete”, dodajući da su potrebni napori mnogih država da ih uvjere da trebaju započeti politički dijalog.

“Što više zemalja učestvuje u mirovnim naporima o Libiji, to je bolje. Nije lako nagovoriti ove ljude, moramo ujediniti naše snage. Odnosi su vrlo napeti, čak i ne žele biti u istoj sobi, a kamoli razgovarati jedni s drugima”, rekao je Lavrov.

Pohvalio je primirje koje su libijske strane proglasile 12. januara kao “određeni iskorak”, dodajući da je konačni dokument za sastanak u Berlinu gotovo dogovoren.

Slični članci

Back to top button