Globus

Turska predstavila nacionalni svemirski program

Među ciljevima Turske je ostvariti kontakt s Mjesecom i poslati turskog državljanina u svemir, kazao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Turska je predstavila svoj nacionalni svemirski program, mapu puta baziranu na realnim i konkurentnim ciljevima, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Nacionalni svemirski program odvest će našu zemlju u viši rang kada je u pitanju globalna svemirska trka“, naglasio je Erdogan na ceremoniji predstavljanja programa održanoj u Ankari.

Ističući kako je Svemirska agencija Turske, pripremila program koji će ujedno i realizirati, Erdogan je naveo kako Turska otvara vrata nebeskom putovanju svoje civilizacije koja je stoljećima pionir pravde, morala i mira u svijetu.

”Primarna i najvažnija misija programa je ostvariti prvi kontakt s Mjesecom na stogodišnjicu naše Republike, 2023. godine“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Turska, u okviru nacionalnog svemirskog programa, ima za cilj uspostaviti regionalni sistem pozicioniranja i vremenskog određivanja.

Erdogan je kazao i kako Turska ima za cilj pristup svemiru i osnivanje svemirske stanice.

Jedan od ciljeva programa jeste i povećati konkurentnost zemlje u svemiru tako što će investirati u razvoj tehnologije, koja će poslužiti za istraživanje svemira, ali i meteorologiju.

Turski predsjednik je kazao kako njegova zemlja namjerava povećati učinkovitost u astronomskim promatranjima i praćenju svemirskih objekata sa Zemlje.

U okviru programa, Turska će razviti i ekonomiju svoje svemirske industrije. Među ciljevima Turske je i osnivanje zone za razvoj svemirske tehnologije.

Navodeći kako će zemlja razviti efikasne i kompetentne ljudske resurse na polju istraživanja svemira, Erdogan je kazao kako je ”finalni cilj, u okviru naučne misije, poslati državljanina Turske u svemir“.

Erdogan je osvrnuvši se na rad vlasti na polju istraživanja svemira, kazao kako je u posljednjih 18 godina izdvojeno oko 2,1 milijardi turskih lira (oko 245 miliona eura) za 56 projekata koji se tiču satelita, lansirnih sistema i druge svemirske opreme.

Dodao je i da će kako razvija nove tehnologije, među kojima su i posmatrački sateliti, Turska obezbijediti potpunu sigurnost informacija dobijenih od satelita kroz programe turskih inžinjera.

Slični članci

Back to top button