Globus

General Milley: Američka vojska se ne zaklinje diktatorima nego Ustavu SAD-a

Najviše rangirani oficir u vojsci Sjedinjenih Američkih Država general Mark Milley poslao je nedvosmislenu poruku nakon što je Donald Trump nakon poraza na predsjedničkim izborima u ovoj zemlji počeo smjene kadra u Pentagonu.

Trump je smijenio ministra odbrane Marka Espera i zamijenio ga Christopherom Millerom. Esper se javno distancirao od Trumpa zbog njegovih ideja o slanju vojske na ulice američkih gradova kako bi se ugušile demonstracije protiv rasizma i policijskog nasilja nakon ubistva Georgea Floyda.

Nedugo zatim ostavke su dali vodeći ljudi Pentagona James Anderson, zadužen za kreiranje politike Pentagona, Joseph Kernan, zamjenik sekretara u Ministarstvu odbrane za obavještajne poslove, i Jen Stewart, šefica ureda ministra odbrane.

Juče je general Milley prvi put istupio u javnosti u govoru prilikom otvaranja Muzeja Američke vojske, rekavši da je vojska SAD-a jedinstvena u svijetu.

“Ne zaklinjemo se kralju ili kraljici, tiraninu ili diktatoru. Ne zaklinjemo se jednoj osobi. Ne, ne zaklinjemo se ni zemlji, plemenu ili religiji. Zaklinjemo se Ustavu. I svaki vojnik koji je predstavljen u ovom muzeju, svaki mornar, pilot, marinac ili pripadnik Obalne straže, svako od nas će štititi i braniti taj dokument, neovisno o cijeni koju mora platiti”, rekao je Milley.

Izvor:Klix.ba

Slični članci

Back to top button