Globus

U Izraelu se održavaju ponovljeni parlamentarni izbori: Mrtva trka Netanyahua i Gantza

Blizu 6,4 miliona registriranih birača danas bira novi saziv izraelskog parlamenta Knesseta koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta

JERUSALEM (AA) – U Izraelu se danas održavaju ponovljeni parlamentarni izbori koji su od izuzetne važnosti za budućnost Palestine i političku karijeru aktuelnog premijera te zemlje Benjamina Netanyahua.

Blizu 6,4 miliona registriranih birača danas bira novi saziv izraelskog parlamenta Knesseta koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Birališta širom Izraela otvorena su jutros u sedam, a zatvaranje je najavljeno za večeras u 22 sata po lokalnom vremenu.

Prvobitno su parlamentarni izbori u Izraelu održani 9. aprila ove godine, ali zbog nemogućnosti formiranja parlamentarne većine su za danas raspisani ponovljeni izbori.

Uz učešće ukupno 29 političkih stranaka današnji izraelski izbori slove za jedne od najneizvjesnijih u proteklih nekoliko decenija.

Aktuelni izraelski premijer i lider partije Likud bori se za peti mandat na čelu vlade, a najveći oponent mu je penzionisani general i bivši načelnik Generalštaba Benny Gantz koji je na čelu Plavo-bijele partije.

Posljednje ankete pokazuju da desničarski Likud i plavo-bijeli centristi imaju podjednake šanse na današnjim izborima, ali da će morati u manjim partijama tražiti partnere za formiranje nove vlade. Nije isključena ni opcija velike koalicije.

Cenzus za ulazak u Knesset je 3,25 posto glasova, a posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi u budući saziv te institucije trebalo uči deset političkih stranaka.

Ankete pokazuju da desničarske partije bolje stoje i da Netanyahu ima veće koalicione kapacitete od Gantza.

Zajedničku listu kandidata na današnjim izborima ponudile su ukupno četiri partije koje predstavljaju skoro dva miliona Arapa koji žive i imaju državljanstvo u Izraelu. Ankete predviđaju da bi zajednička arapska lista mogla dobiti između devet i 12 zastupničkih mandata i biti treća najjača opcija u Knessetu.

Ankete na četvrto mjesto stavljaju bivšeg ministra odbrane Avigdora Liebermana i njegovu partiju, ali upravo on bi mogao biti ključni pregovarač za formiranje nove desničarske većine u izraelskom parlamentu.

Analitičari tvrde da Netanyahu danas želi izboriti pobjedu i ostati na čelu vlade kako bi zadržao političku moć uoči nastavka istraga i odluka o podizanju optužnica u sudska procesa u kojima se tereti za korupciju.

Rezultati današnjih izbora važni su i za budućnost Palestine i njenog naroda. Uskoro se očekuje da američki predsjednik Donald Trump objavi takozvani Sporazum stoljeća kojim želi riješiti bliskoistočnu krizu, a informacije koje su procurile u medije najavljuju da taj dokument neće ispuniti zahtjeve palestinskog naroda.

Predizbornu kampanju obilježila su skandalozna obećanja Netanyahua koji je kazao da će aneksijom Izraelu pripojiti većinu teritorije Zapadne obale, uključujući i Jordansku dolinu. Te izjave su izazvale oštre osude iz brojnih međunarodnih organizacija i država.

Slični članci

Back to top button