Globus

Erdogan: U slučaju novog napada na našu vojsku, Turska će napasti sirijski režim bilo gdje

- U slučaju novog napada na našu vojsku u Idlibu, Turska suspenduje sporazume i napada režimske snage bilo gdje, poručio je danas u Ankari turski predsjednik Erdogan

ANKARA (AA) – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako će njegova zemlja, u slučaju novog napada na tursku vojsku u Siriji, suspendovati sporazume i napasti režimske snage gdje god se nalazile.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bili su posljednji napadi snaga sirijskog režima na tursku vojsku u Idlibu.

Erdogan je poručio kako Turska neće tolerisati ničiju bahatost niti provokacije.

Podvukao je kako “Turska neće biti nijemi posmatrač napada na civile u Siriji čak ni kada svi drugi zatvore oči, okrenu leđa i zamrznu svoju savjest”.

“U slučaju novog napada na našu vojsku u Idlibu, Turska suspenduje sporazume i napada režimske snage bilo gdje”, poručio je Erdogan.

Erdogan je ponovio da je Turska odlučna u tome da se snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izbace izvan granica deeskalacijske zone Idlib, odnosno iza kontrolnih punktova turskih snaga.

“Bez oklijevanja i kalkuliranja ćemo s kopna i iz zraka učiniti sve što treba da to i postignemo”, poručio je Erdogan podsjetivši da je rok za povlačenje režimskih snaga kraj februara.

Slični članci

Back to top button