Globus

Drugi dan primirja u Tripoliju: Na ulicama svježi tragovi sukoba, a na frontovima tenzije

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva optužuju tabor Haftarovih separatista za višestruko kršenje primirja, uključujući i ubistvo jednog civila u mjestu Ayn Zara

TRIPOLI (AA) – U glavnom gradu Libije Tripoliju na snazi je primirje koje je jučer uspostavljeno inicijativom Turske i Rusije, a na frontovima vladaju visoke tenzije među suprotstavljenim stranama.

Jučer je uspostavljeno prvo primirje nakon desetomjesečnih sukoba koji su na periferiji Tripolija počeli napadima separatističkih snaga sa istoka Libije koje predvodi komandant Khalifa Haftar.

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva optužuju tabor Haftarovih separatista za višestruko kršenje primirja, uključujući i ubistvo jednog civila u mjestu Ayn Zara.

Reporteri AA posjetili su distrikt Salahaddin koji je slovio za poprište najžešćih sukoba u proteklim mjesecima.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva patroliraju naseljem u kojem su svježi tragovi oružanih sukoba.

Neimenovani komandant vladinih snaga u razgovoru s novinarom AA istakao je kako su tenzije na frontu visoke i kako su sve snage u pripravnosti.

On je kazao da se vladine snage pridržavaju dogovora o primirju, ali da su oprezne i da prate ponašanje Haftarovih separatista.

“Trajno primirje je moguće samo ukoliko se Haftarove snage povuku na položaje na kojima su bile prije aprilskog početka napada na Tripoli. Sukobi nikuda ne vode. Porodicu nisam vidio sedmicama, a djeca su jučer radosna bila zbog primirja“, kazao je komandant.

Slični članci

Back to top button