Globus

Pentagon: Rusi žele razbiti “duboku vezu” između Washingtona i Ankare

Najveći poklon za Rusiju je stvoriti podjele unutar NATO-a, no do toga neće doći. Naši odnosi s Turskom će se nastaviti. Mi smo s Turskom saveznici gotovo 70 godina, poručio je Pahon, glasnogovornik Pentagona

ISTANBUL (AA) – Rusija se želi okoristiti od neslaganja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Turske oko kupovine S-400 i na taj način pokušava razbiti “duboku vezu” između Washingtona i Ankare, poručeno je iz Pentagona.

Glasnogovornik Pentagona zadužen za međunarodnu politiku Eric Pahon je, u izjavi za televiziju Al-Hurra, koja emituje vijesti na arapskom jeziku, prokomentarisao tursku kupovinu ruskog odbrambenog sistema S-400.

Prema njegovim riječima, Moskva se nastoji okoristiti od neslaganja (SAD-a i Turske) oko sporazuma o sistemu S-400, te na taj način pokušava razbiti “duboku vezu” između Washingtona i Ankare.
“Najveći poklon za Rusiju je stvoriti podjele unutar NATO-a, no do toga neće doći. Naši odnosi s Turskom će se nastaviti. Mi smo s Turskom saveznici gotovo 70 godina”, poručio je Pahon.

Dodao je kako pregovori na liniji Ankara-Washington nisu prekinuti.
“Naravno da je naša želja da Turska otkaže sporazum s Rusijom te uzme sistem Patriot koji se koristi unutar NATO-a”, istakao je Pahon.
Drugi Pentagonov glasnogovornik potpukovnik Mike Andrews, zadužen za NATO i Europu, izjavio je kako SAD i Turska imaju strateške odnose.

“Naša saradnja s Turskom temelji se na različitim ciljevima. Imamo brojne zajedničke vojne vježbe s turskom vojskom. Kooordinacija s Turskom nije ograničena samo s programom F-35”, poručio je Andrews, te dodao:

“Ako bi Turska u skorije vrijeme odlučila prekinuti sporazum oko S-400, sve odluke koje smo donijeli ranije mogle bi se promijeniti. Mogle bi se vratiti. U tom slučaju, Washington bi bio zadovoljan novim uključenjem Turske u program.”

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih odbrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sistema Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani odbrambeni sistem S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje Washingtona.

Niz američkih vojnih zvaničnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sisteme S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

Slični članci

Back to top button