Globus

Turska i Iran osudile sporazum Emirata sa Izraelom: Nož u leđa svim muslimanima

Palestinci su ocenili da ovaj sporazum predstavlja „izdaju” i pozvali arapske i muslimanske zemlje da mu se suprotstave.

TEHERAN – Turska i Iran oštro su danas osudili regionalnog rivala Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog odluke da normalizuju diplomatske odnose sa Izraelom i prihvate sporazum koje su preložile SAD, optuživši UAE za izdaju palestinskih interesa, prenosi beogradska Politika.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da UAE nemaju kapacitet da sa Izraelom pregovaraju u ime Palestinaca ili da „prave ustupke o pitanjima od vitalnog značaja za Palestinu”, preneo je AP.

Turska je zaključila da narod na Bliskom istoku „nikada neće zaboraviti i oprostiti ovo licemerno ponašanje UAE”.

Reagovalo je i iransko ministarstvo spoljnih poslova i optužilo UAE da su „nepravično zabili nož u leđa palestinskom narodu i svim muslimanima”, preneo je Tanjug.

UAE su saopštili da se sporazumom usporava plan Izraela da unilateralno aneksira delove okupirane Zapadne obale, koje Palestinci smatraju srcem svoje buduće države.

Posle Egipta i Jordana, UAE su ovim sporazumom postali treća arapska zemlja koja će imati pune diplomatske odnose sa Izraelom.

Slični članci

Back to top button