Balkan

Mitsotakis pozvao Erdogana na “zajedničko poduzimanje hrabrih koraka”

- Živimo zajedno na ovim prostorima. Nepotrebne napetosti i utrka u naoružavanju objema zemljama oduzimaju vrijedne resurse. Sve to se može koristiti za dobrobit naših zemalja, poručio je grčki premijer Mitsotakis

ATINA (AA) – Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je, govoreći o odnosima s Turskom, uputio poziv turskom predsjedniku Recepu Tayyip Erdoganu za “zajednički pristup u okviru kojeg će biti poduzeti hrabri koraci”.

Mitsotakis je danas govorio na zasjedanju grčkog parlamenta na kojem se razgovaralo o programima grčke Vlade. 

Kratko se osvrnuvši na odnose njegove zemlje i Turske, Mitsotakis je kazao kako se njegova zemlja želi držati daleko od ljutih retorika te da, u skladu s međunarodnim pravom i prijateljskom saradnjom, želi napraviti korake naprijed.

“Upućujem poziv Tayyipu Erdoganu za zajednički pristup u okviru kojeg ćemo poduzeti hrabre korake”, poručio je Mitsotakis, te dodao:

“Živimo zajedno na ovim prostorima. Nepotrebne napetosti i utrka u naoružavanju objema zemljama oduzimaju vrijedne resurse. Sve to se može koristiti za dobrobit naših zemalja.”

Lider desničarske stranke Nova demokratija (ND) Kyriakos Mitsotakis položio je zakletvu 8. jula kao novi premijer Grčke, dan nakon što je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button