Globus

Erdogan osudio Izrael zbog napada na bolnicu u Gazi

Pozivam cijelo čovječanstvo da preduzme akciju kako bi zaustavili izraelsku brutalnost bez presedana u Gazi, rekao je Erdogan. I Ljekarska komora Kantona Sarajevo osuđuje zločin bez presedana nad Palestinicima.

Istanbul – Sarajevo – Predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio JE Izrael zbog vazdušnih napada na bolnicu u Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo više od 500 ljudi, javlja sajt AA. “Gađanje bolnice u kojoj su žene, djeca, nevini civili, najnoviji je primjer izraelskih napada lišenih osnovnih ljudskih vrijednosti”, naveo je Erdogan u objavi na društvenoj mreži X.

“Pozivam cijelo čovječanstvo da preduzme akciju kako bi zaustavili izraelsku brutalnost bez presedana u Gazi”, rekao je Erdogan.

Ljekarska komora Kantona Sarajevo uputilo je saopštenje povodom stravičnih dešavanja u Gazi.

“Ljekarska komora Kantona Sarajevo, kao najveća regionalna organizacija doktora medicine u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje zločin bez presedana koji se u kasnim poslijepodnevnim satima jučerašnjeg dana desio u Gazi, na području Palestine, kada je (po neslužbenim podacima) u raketnom napadu Izraela pogođena bolnica. Prema još nepotvrđenim podacima, poginulo je nekoliko stotina bolesnika, izbjeglica, djece i ostalih civila koji su tražili spas i zaštitu u prostorijama bolnice“, navodi se u saopštenju.

„Duboko smo potreseni količinom mržnje i zla koja je kulminirala zločinačkim granatiranjem bolnice u Gazi. Za sve nas, ovako nešto je neprihvatljivo i protiv toga se borimo i kao ljekari i kao ljudska bića. Ljekarima u cijeloj Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, nevjerovatnim se čini da se ovako nešto može desiti u aktuelnom trenutku i današnjem svijetu. Nakon što smo mislili da je takvo zlo iza nas, barem od trenutka kada je prestao rat u BiH.“

Naglašeno je kako će Ljekarska komora Kantona Sarajevo u narednim satima i danima stupiti u kontakt sa ambasadom države Palestine u BiH, kako bi se dogovorili o daljim koracima i finansijskoj podršci koju možemo pružiti narodu u Palestini.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button