Globus

Izraelske snage zatvorile džamiju u Jerusalemu na šest mjeseci

Izraelska policija je kao razlog zatvaranja džamije navela da su neki njeni dijelovi korišteni kao kancelarije pri palestinskom Uredu za obrazovanje

JERUSALIM (AA) – Izraelska policija zaključala je vrata džamije u starom dijelu grada okupiranog Istočnog Jeruzalema koja pod Upravom palestinskih vakufa, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o džamiji Er-Rasasi, koja se nalazi prekoputa džamije Al-Aksa, a izraelske vlasti zatvorile su je na period od pola godine. Izraelska policija je kao razlog zatvaranja džamije navela da su neki njeni dijelovi korišteni kao kancelarije pri palestinskom Uredu za obrazovanje.

Uredi Palestinske državne televizije i Ministarstva obrazovanja također su zatvoreni na period od šest mjeseci nakon jutrošnjeg pretresa izraelskih snaga.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u decembru 2017. godine, Jerusalem proglasio “glavnim gradom Izraela”, izraelske vlasti intenzivirale su kršenja palestinskih prava i pritiske na palestinske institucije u Jerusalimu kao i istaknute ličnosti palestinskog društva.

Slični članci

Back to top button