Globus

U Istanbulu počeo TEKNOFEST: Očekuje se milion posjetilaca

TEKNOFEST se održava u narednih šest dana na aerodromu “Ataturk“, a prestižni događaj nastao je kao nacionalni iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo

ISTANBUL (AA) – U Istanbulu je počeo Festival zrakoplovstva i tehnologije (TEKNOFEST) koji spada u red najvećih događaja te vrste u svijetu.

AA je globalni medijski partner TEKNOFEST-a koji uz podršku brojnih institucija, kompanija i univerziteta organiziraju Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

Prestižni događaj nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo. Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

TEKNOFEST se održava u narednih šest dana na aerodromu “Ataturk“, a očekuje se dolazak više od milion posjetilaca.

Resorni turski ministar Mustafa Varank na otvaranju događaja je kazao da je Turska postavila cilj da bude zemlja koja proizvodi tehnologije.

“Ovaj događaj podupite i širi horizonte mladih i postavlja im nove ciljeve“, kazao je Varank i izrazio nadu da će mladi naći intersa i baviti se dizajniranjem i proizvodnjom u zrakoplovstvu.

Tokom festivala održat će se 19 takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Takmičit će se 50.000 učesnika iz 122 zemlje.

Najavljen je i veliki broj konferencija, seminara, radionica, predstavljanja novih proizvoda i drugi sadržaji.

Slični članci

Back to top button