Globus

Etiopija u orbitu lansirala prvi posmatrački satelit

Podaci koje će satelit slati stručnjacima u Etiopiji trebali bi pomoći u borbi protiv klimatskih promjena koje su izuzetno izražene u tom dijelu Afrike

Etiopija, koja je nekada bila sinonim siromašne zemlje, danas je u orbitu lansirala prvi posmatrački satelit kojeg su izradili domaći i kineski stručnjaci.

Etiopijska državna televizija objavila je da je satelit ETRSS-1 lansiran iz kompleksa u Kini.

Satelit težak 70 kilograma izradio je 21-člani inženjerski tim, a satelit će kontrolirati posada koja je smještena u stanici Entoto u Addis Ababi.

Direktor etiopijskog Instituta za naučna i tehnološka istraživanja svemira Solomon Belay kazao je da ta zemlja više neće godišnje izdvajati 12 miliona dolara za snimke iz svemira, već će ih sama proizvoditi i prodavati.

Etiopija je istočnoafrička zemlja u kojoj poljoprivreda i stočarstvo predstavljaju glavnu privrednu granu, ali vlasti te zemlje u proteklih nekoliko godina pokrenule su niz tehnoloških projekata, uključujući i izradu vlastitog svemirskog satelita.

Podaci koje će satelit slati stručnjacima u Etiopiji trebali bi pomoći u borbi protiv klimatskih promjena koje su izuzetno izražene u tom dijelu Arfike.

Etiopija je tako ušla u društvo Gane, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ruande koje su među rijetkim afričkim zemljama koje imaju satelite u svemiru.

Slični članci

Back to top button