Globus

State Department: Assadov režim izveo nove hemijske napade na sjeverozapadu Sirije

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus izjavila da postoje znakovi da Assadov režim ponovo upotrebljava hemijsko oružje, uključujući i napade hlorom u sjeverozapadnoj Siriji

WASHINGTON – Američki State Department je saopćio da je režim Bashara al-Assada izveo nove hemijske napade na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolija (AA).

“Nažalost, i dalje vidimo znakove da je Assadov režim 19. maja, u jutarnjim satima, ponovo upotrebio hemijsko oružje, uključujući i napade hlorom u sjeverozapadnoj Siriji”, istakla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u saopćenju.

“Sjedinjene Američke Države i dalje pažljivo prate vojne operacije Assadovog režima u sjeverozapadnoj Siriji, uključujući i indikacije o bilo kakvoj novoj upotrebi hemijskog oružja od strane sirijskog režima”, rekla je Ortagus.

Njena izjava dolazi u momentima dok sirijski režim izvodi novu ofanzivu na sjeverozapadu Sirije, a SAD upozorava da bi to bila “nepromišljena eskalacija” koja bi mogla destabilizirati cijeli region.

Slični članci

Back to top button