Globus

Bangladeš namjerava 100.000 arakanskih muslimana premjestiti na otok

Bangladeš namjerava iz kampova na području nedaleko od granice s Mijanmarom na otok u Bengalskom zaljevu premjestiti 100.000 arakanskih muslimana

COX’S BAZAR (AA) – Vlasti u Bangladešu namjeravaju 100.000 arakanskih muslimana koji su u tu zemlju izbjegli iz Mijanmara, premjestiti na otok u Bengalskom zaljevu.

Državni zvaničnik Kamal Hossain saopćio je kako su evidentirali 100 porodica spremnih da se premjeste na otok u Bengalskom zaljevu.

Hossain je kazao kako proces premještanja žele početi krajem novembra ili u decembru, a vlasti namjeravaju u fazama na otok premjestiti 100.000 muslimana iz Arakana.

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina naredila je gradnju infrastruktura na otoku, uključujući kuće, škole, džamije i nasipa za zaštitu od poplava.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, iz te regije od augusta 2017. oko 900.000 muslimana izbjeglo je u susjedni Bangladeš.

Slični članci

Back to top button