Globus

Erdogan: Nikakve prijetnje sankcijama neće odvratiti Tursku od njene borbe za pravdu

- Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom 96. godišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma iz Lozane kojim je Republika Turska dobila današnje granice

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako nikakve prikrivene, niti otvrene prijetnje sankcijama ne mogu odvratiti Tursku od njene borbe za istinu i legitimne interese njenog naroda.

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom 96. godišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma iz Lozane kojim je Republika Turska dobila današnje granice.

Riječ je o mirovnom sporazumu potpisanom između Turske i sila Antante kojim su udareni temelji i granice moderne Republike Turske, a Erdogan je u poruci istakao da se istodobno obilježava i jubilarna stota godišnjica od početka borbe za nezavisnost te zemlje.

“Lozanski sporazum je dokument o nezavisnosti Turske koja je izvojevana borbom protiv najjačih vojski svijeta. Baš kao i prije sto godina, Turska je i danas sposobna i odlučna da brani svoju nezavisnost, opstanak, mir i sigurnost svojih građana“, poručio je Erdogan.

Erdogan je također, poručio kako je Turska posljednjim potezima i aktivnostima u Istočnom Mediteranu i na sjeveru Sirije jasno pokazala svoju opredjeljenost i odlučnost u borbi za prava i interese svog naroda i kiparskih Turaka.

“Nikakve prikrivene, niti otvrene prijetnje sankcijama neće odvratiti Tursku od njene borbe za pravdu“, poručio je Erdogan i odao počast osnivaču Republike Turske Gazi Mustafi Kemalu Ataturku i svim šehidima i borcima za tursku nezavisnost.

Slični članci

Back to top button