Globus

EU: Stanje u Libiji jako loše

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi

BRISEL (AA) – Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da Berlinski proces, čiji je cilj okončanje sukoba u Libiji, djeluje, ”ali je situacija na terenu vrlo loša”.

Borrell je u Briselu izjavio da se Berlinski proces i dalje implementira.

“Stanje na terenu je jako loše”, poručio je Borrell navodeći da je smanjenje prodaje nafte oslabio ekonomiju Libije.

Prema njegovim riječima, Libija dnevno gubi 60 miliona dolara zbog nafte koju ne može prodati.
Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.

Slični članci

Back to top button