Globus

Merkel: Vakcina za COVID-19 mora biti dostupna svima

Nauka nikada nije nacionalna, nauka služi čovječanstvu, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel i pozvala na jaču međunarodnu saradnju u naporima na razvoju vakcine protiv COVID-19

BERLIN (AA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u četvrtak značajna sredstva za istraživanje novog koronavirusa, poručivši da bi moguća vakcina protiv COVID-19 trebala biti dostupna svim zemljama.

Obraćajući se zastupnicima u njemačkom parlamentu, Merkel je naglasila da će povratak u normalan život širom svijeta biti moguć tek kada se razvije vakcina protiv koronavirusa.

“Nauka nikada nije nacionalna, nauka služi čovječanstvu”, naglasila je Merkel i pozvala na jaču međunarodnu saradnju u naporima na razvoju vakcine protiv COVID-19.

“Ako pronađemo lijek ili vakcinu, testiramo ga i odobrimo, onda to mora biti dostupno i pristupačno cijelom svijetu”, naglasila je njemačka kancelarka.

Njemačka regulatorna agencija, Institut “Paul Ehrlich”, odobrila je ispitivanje vakcine na bazi RNA koju su zajedno razvili BioNTech i Pfizer. Regulatorno odobrenje za ispitivanja je također zatraženo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.

Brojne kompanije se utrkuju za razvoj vakcine protiv novog koronavirusa kojim se zarazilo više od 2,6 miliona ljudi širom svijeta, a od čijih posljedica su preminule najmanje 183.000 osoba u posljednja četiri mjeseca.

Slični članci

Back to top button