Globus

Obilježena godišnjica katastrofe izbjegličkog broda iz 1942. godine

Hami Aksoy, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske, u saopćenju je naveo da je ceremonija održana u organizaciji guvernera Istanbula uz podršku Turske jevrejske zajednice, kako bi se prisjetili tog tragičnog incidenta

ANKARA (AA) – Turska se u ponedjeljak prisjetila napada iz Drugog svjetskog rata na Crnom moru, u kojem je 786 ljudi poginulo kada je sovjetska podmornica pogodila plovilo u kojem su se nalazile jevrejske izbjeglice.

Hami Aksoy, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske, u saopćenju je naveo da je ceremonija održana u organizaciji guvernera Istanbula uz podršku Turske jevrejske zajednice, kako bi se prisjetili tog tragičnog incidenta.

Aksoy je kazao da se tim povodom od 2015. godine komemoracije svake godine 24. februara održavaju u istanbulskoj četvrti Sarayburnu.

“S poštovanjem odajemo počast stradalima na brodu Struma dok su pokušavali pobjeći od holokausta prije 78 godina”, kazao je Aksoy.

Brod Struma, koji je prevozio jevrejske izbjeglice koje su bježale od progona nacista i njihovih saveznika u Drugom svjetskom ratu, pogodila je sovjetska podmornica u međunarodnim vodama Crnog mora 24. februara 1942. godine, uslijed čega je poginulo 768 osoba, uključujući 108 djece.

Slični članci

Back to top button