Globus

Sirija: U Rakki ubijeno 27 civila i to pastira

- Izvori navode kako su civili ubijeni hladnim i vatrenim oružjem, a više od deset osoba je nestalo

RAKKA (AA) – U Rakki, smještenoj u središnjem dijelu Sirije, ubijeno je 27 civila pastira.

Nekoliko lokalnih izvora iz Rakke i Deir ez-Zora za AA je izjavilo kako se masakr dogodio na pašnjacima u Madanu i Saphi, na jugu Rakke.

Izvori navode kako su pastiri ubijeni hladnim i vatrenim oružjem, a više od deset osoba je nestalo.

Dodaju kako je do masakra došlo u isto vrijeme kada je konvoj stranih terorističkih grupa, koje podržava Iran, iz Deir ez-Zora prolazilo u Rakku kako bi pružili pomoć snagama Assadovog režima.

Lokalna informativna mreža “Tiho ubijanje Rakke” podijelila je imena žrtava.

Deir ez-Zor je strateško mjesto nedaleko od sirijsko-iračke granice. Trgovinski putevi i plinovodi iz Iraka i Jordana prolaze ovim područjem.

Zapad Deir ez-Zora, u novembru 2017., uz pomoć grupa koje podržava Iran i Rusija, pao je u ruke Assadovog režima, čime je okončana vladavina ISIS-a na tom području.

Strane terorističke grupe koje podržava Iran i koje gotovo da su postale kopnene snage režima, izrazito su prisutne u Deir ez-Zoru. U Deir ez- Zoru u kojem živi sunitsko arapsko stanovništvo pozicionirane su grupe porijeklom iz Irana, Iraka, Libana, Afganistana i Pakistana, a kojim komanduje Iranska revolucionarna garda. Grupe na zaplijenjenim imanjima u Deir ez-Zoru vode obuke, te kulturne i vjerske aktivnosti.

Dio Deir ez-Zora, smješten istočno od rijeke Eufrat, je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK, koju podržava SAD.

Slični članci

Back to top button