Globus

Turska ima zdravstvenu armiju od 1.220.000 medicinskih radnika

- Niti jedan virus nije jači od Turske, poručio je predsjednik te zemlje Erdogan u pismu naciji

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pohvalio je danas “zdravstvenu armiju” koja se u toj zemlji bori protiv širenja koronavirusa.

“Niti jedan virus nije jači od Turske”, poručio je Erdogan u pismu koje je uputio turskoj naciji koje je dostavljeno u paketima pomoći koje nadležne službe dostavljaju populaciji starijoj od 65 godina.

Erdogan je istakao da je Turska među zemljama koje su najspremnije dočekale pandemiju COVID-19 i da je to plod reformi i razvoja koji su ostvareni u toj zemlju u proteklih 18 godina koliko je na vlasti Stranka pravde i razvoj (AK Parti).

“Vodimo nacionalnu borbu protiv koronavirusa koji je postao globalna pandemija”, poručio je Erdogan i naglasio da je Turska u tu borbu uključila sve raspoložive resurse i da poduzima adekvatne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

Erdogan je naveo da Turska ima veliku “zdravstvenu armiju” koju čini 165.000 ljekara, 490.000 zdravstvenih radnika, uključujući 205.000 medicinskih sestara te dodatnih 360.000 pomoćnog osoblja.

“Budite spokojni, niti jedna epidemija nije jača od Turske. Naš prioritet je zdravlje svakog našeg sugrađanina jer smo nasljednici civilizacije koja poštuje maksimu da država može živjeti koliko pomaže ljudima da žive”, poručio je Erdogan.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Slični članci

Back to top button