Globus

Fayez al-Sarraj: Svima bi trebalo biti jasno da se mora zaustaviti Haftarov pokušaj puča u Libiji

Želja za vlašću i idiotizam su dosegli vrhunac. Pobunjenik Haftar je napravio još jedan korak u nizu pokušaja puča koji traje već godinama, poručio je šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije Al-Sarraj

TRIPOLI (AA) – Premijer međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj izjavio je kako je jednostrani proglas komandanta nelegitimnih snaga Khalife Haftara za šefa države dokaz da je neophodno hitno okončati njegov pokušaj puča u Libiji.

“Želja za vlašću i idiotizam su dosegli vrhunac. Pobunjenik Haftar je napravio još jedan korak u nizu pokušaja puča koji traje već godinama“, poručio je Al-Sarraj.

Ističući kako lično nije iznenađen Haftarovim potezom, Al-Sarraj je u poruci naveo kako je to bilo očekivano jer Haftar tako želi prikriti poraze koje na terenu trpe njegovi militanti.

“Svima bi sada trebalo biti jasno da se mora zaustaviti Haftarov pokušaj puča. Pozivamo članove skupštine u Tobruku da se pridruže kolegama u Tripoliju“, poručio je Al-Sarraj.

Al-Sarraj je također, kazao da je proglasom za navodnog šefa države Haftar izveo i puč na skupštinu u Tobruku kojoj se dosad predstavljao kao vojni komandant, a sada joj želi oduzeti i političke ingerencije.

Haftar je sinoć u video poruci poručio da suspendira libijski mirovni sporazum koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija dogovoren u marokanskom gradu Suheyratu i da se proglašava šefom države. Najavio je da će njegove nelegitimne snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska preuzeti kontrolu u cijeloj Libiji.

Sporazum u Suheyratu potpisan je 2015. godine, a odobrilo ga je i Vijeće sigurnosti UN-a. Shodno sporazumu, u Libiji je pokrenut tranzicijski proces i formirana Vlada nacionalnog jedinstva.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na sceni paralelne strukture vlasti sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku. U Tripoliju je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva Libije koju priznaju i Ujedinjene nacije, a u Tobruku je sjedište struktura koje podržavaju komandanta Haftara.

Slični članci

Back to top button