Globus

Trump: Obamina administracija je rekla ne Turskoj, kada su htjeli kupiti Patriot i oni su kupili S400

Optužujući Obaminu administraciju za tekuće tenzije između dviju zemalja zbog S400 i F-35, Trump je rekao da nema krivice Turske ili Recepa Tayyipa Erdogana

OSAKA (AA) – Američki predsjednik Donald Trump u subotu je u završnom govoru na samitu G20 u Osaki poslao jake poruke o širokom spektru globalnih pitanja.

U odgovoru na pitanje o tenzija između Turske i Sjedinjenih Američkih Država zbog S400 i F-35, Trump je rekao da stavlja Ameriku na prvo mjesto u svim stvarima, ali da ne može da zatvori oči pred nepravednim postupanjem prema Turskoj od bivše američke administracije, misleći na Baracka Obamu i turski zahtjev za kupovinu američkog odbrambenog sistema Patriot.

Uprkos rastućim pozivima SAD-a da Turska odustane od sporazuma sa Rusijom i kupovine odbrambenog sistema S400, turski zvaničnici opisuju svoju transakciju s Rusijom kao “završen posao“.

“Obamina administracija je rekla ne Turskoj, kada su htjeli kupiti Patriot i oni su kupili S400“, rekao je Trump nazvavši oklijevanje Obamine administracije da proda Turskoj sistem Patriot “neredom“.

Optužujući Obaminu administraciju za tekuće tenzije između dviju zemalja zbog S400 i F-35, Trump je rekao da nema krivice Turske ili turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Erdogan je tvrd momak, ali ja se s njim slažem“, kazao je Trump i zahvalio se turskom predsjedniku na oslobađanju američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je bio zatočen u turskom zatvoru zbog navodne umiješanosti u pokušaj puča 2016. godine.

Trump je tokom današnjeg sastanka s Erdoganom izbjegavao pitanje Jamala Khashoggija, ali kada je ponovo upitan za vrijeme završnog govora, rekao je da je “krajnje ljut na cijelu tu stvar“, misleći na stravično ubistvo novinara u istanbulskom konzulatu Saudijska Arabija u oktobru prošle godine od saudijskih operativaca, za koje se vjeruje da djeluje po naređenju saudijskog princa Muhammad bin Salmana.

Trump je, međutim, nastavio retorikom da je Saudijska Arabija veliki saveznik i nije nagovijestio nikakvu akciju protiv princa Salmana ili kraljevstva.

Slični članci

Back to top button