Globus

Trump ne ide u Dansku jer je njegova ideja o kupovini Grenlanda nazvana apsurdnom

Trump je kazao kako je danska premijerka Frederiksen direktnošću spasila obje zemlje velikih troškova posjete te joj zahvalio na tome

WASHINGTON (AA) – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odgodio je najavljenu zvaničnu posjetu Danskoj zbog izjave premijerke te skandinavske zemlje da je ideja o američkoj kupovini Grenlanda apsurdna.

“Danska je posebna zemlja s nevjerovatnim ljudima, ali zbog komentara premijerke Mette Frederiksen da ne namjerava razgovarati o američkoj kupovini Grenlanda za drugo vrijeme ću odgoditi naš susret koji je bio najavljen za dvije sedmice“, poručio je Trump na Twitteru.

Trump je također naveo kako je danska premijerka Frederiksen direktnošću spasila obje zemlje velikih troškova posjete te joj se zahvalio na tome.

Ranije je list “Wall Street Journal“ pisao kako je Trump zainteresiran za napuštene resurse Grenlanda i kako je savjetnike pitao o izvodivosti ideje kupovine tog otoka.

Vlasti Grenlanda su odgovorile da ta regija jeste bogata mineralima, vodom, ledom, ribama, hranom i obnovljivim izvorima energije te da je kao takva otvorena za avanturistički turizam, ali ne i za prodaju.

U nedjelju je premijerka Danske Frederiksen kazala da je apsurdno i razgovarati o toj Trumpovoj ideji.

“Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlanđanima“, poručila je Frederiksen.

Slični članci

Back to top button