Politika

Bošnjaci očekuju da Crna Gora prihvati inicijativu za specijalni status Sandžaka

Predsjednica BNV-a u inrevjuu za Radio Slobodna Evropa

Realizacija inicijative za uspostavljanje specijalnog stausa za Sandžak, kao optimalnog rješenja za sve narode koji žive u ovoj regiji je prioritetna za bošnjačku zajednicu, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić. Ona očekuje da će Srbija i Crna Gora shvatiti realnu potrebu za implementacijom inicijative za specijalni status Sandžaka, te da će dobiti podršku za njeno sprovođenje.

Jasmina Curić je prva žena koja će voditi Bošnjačko nacionalno vijeće od njegovog osnivanja 1991. godine. Po zanimanju je doktorka agronomije, rukovodilac je Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj Novog Pazara, profesorica je na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru i vijećnica sa liste “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin”.

“U definisanju prioriteta bošnjačkog naroda i regije Sandžak zapravo treba sagledati istorijske činjenice, sve ono što je pratilo i što se dešavalo Bošnjacima na ovim prostorima. Treba ispravno sagledati sadašnje stanje bošnjačkog naroda, odnosno odnos države danas prema Bošnjacima. Odnos države prema bošnjačkom narodu može se jasno vidjeti kroz Akcioni plan za ostvarivanje nacionalnih prava nacionalnih manjina, koji nije usvojen sa zakonskom procedurom, a u potpunosti je ignorisao svaki prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Prioritetno pitanje bošnjačke zajednice je zapravo iznalaženje optimalnog rješenja ustavno-pravnog statusa bošnjačkog naroda i regije Sandžak”, poručila je ona.

Izvor: CDM

Slični članci

Back to top button